artfool nr 4/2013                       

 

 

 

 

 

                                                                                            

                                                                                            

                                                                                             

 

        

 © All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com

 

  Hem
 

Sommaren 2013 omvandlade jag  mer än tjugo gamla målningar till något annat. Det var skönt att bli av med dem på ett miljövänligt och ekonomiskt vis: jag monterade dem på kilramar med måleriet mot baksidan och den vackra ogrunderade linneväven utåt.

 

 

Ibland sydde jag ihop flera före detta målningar för att få en större yta att arbeta på. Eftersom dukar ska spännas hårt på kilramar måste delarna sys ihop med sicksacksöm på symaskin. Ett resultat var att symaskinen tvingades arbeta så hårt att motorn flyttade på sig varigenom drivremmen blev slapp och jag fick lämna maskinen till reparatör. Ett annat resultat var inspirerande ytor att arbeta med.

 

Jag sydde fast delar av pappers-målerier och annat färgat material på dessa nya dukar med brodergarn. Det går utmärkt att sy med vass tapisserinål förutsatt att inte färglagren på den ursprungliga målningen är för tjocka. Det är faktiskt lättare i akrylfärg än i oljefärg. Jag har också broderat textrader på dukarna samt hela sagor, som den om prinsessan som förvandlades till en mus. Den sagan består av fem delar.

 

Jag är förtjust i både arbetssättet och resultatet och kan inte sluta. Jag har fått möblera om hemma för att få en väl fungerande arbetsplats till denna nya passion.