artfool.se

 Hem

I november 2016 gick jag på kurs på kollektivverkstan i Göteborg för att lära mig göra screentryck på papper. Lärare var Alexandra Hedberg och hon visar på en liten film vad kursen innehöll. Screentryck innebär att man trycker färg genom ett finmaskigt nät, som man på något vis gjort avmaskningar i. Vi arbetade med fotoemulsion på nätet, vilket innebär att man utgår från något som finns på ett genomskinligt material. Det kan vara ett foto utskrivet på OH-film eller något man målat direkt på filmen. Detta motiv överför man med fotografiska metoder till nätet, och sedan trycker man. Fördelen jämfört med många andra grafiska metoder är att man inte behöver en stor tung press. De två närmaste fotona visar Alexandra Hedbergs uppläggning för den som vill trycka hemma under enkla förhållanden.

Den som inte har fotoemulsion och inte belysningsapparatur kan klippa former ur papper, gärna gamla telefonkataloger. När screentrycksramen är infärgad håller sig de urklippta formerna på plats tack vare kapillärkraften - man behöver alltså inte klistra fast dem.


En rolig sak med grafik är att det är enkelt att undersöka hur kulörer ändrar uttrycket i en bild. Här nedan ser du några av mina försök. Av den första bilden framgår att det är svårt att få passningen snygg när man har två eller fler kulörer.

© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com