artfool nr 2/2011                     

 

                                                                                                                                                                                                                          

 

 

                                                                               

   

 

© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com              

Många krokiövningar inleds med att modellen intar en viss position i 30 sekunder eller någon minut, vilket tvingar en att arbeta snabbt utan att tänka.

 

Det är vanligt att teckna med sin ovana hand, vare sig det är höger eller vänster, att man tecknar med båda händerna samtidigt, och att man tecknar utan att alls titta på pappret.

 

Vidare kan man – som jag gjort i de tre krokierna här intill (höjd ca 55 cm) – ha en krita i ena handen och en stor pensel med akrylfärg i den andra och arbeta utan att se på pappret.

    Hem

Om att teckna naken modell

 

Kroki innebär att teckna eller måla av en (naken) modell. Målet är inte färdiga verk, utan att träna sin förmåga att se, att uppfatta relationer. Genom kroki lär man känna människokroppen, att se var tyngdpunkten ligger i en viss pose, att se var en form övergår i en annan form, var en linje böjer. Kroki tvingar en att se modellen, just den människa som står framför en, inte att teckna människor sådana man tror att vi ser ut.

 

Det är olyckligt att nästan alla modeller är medelålders vita och rundlagda kvinnor med rejäla, kraftfulla former. De är utmärkta modeller, men så ser inte majoriteten av världens människor ut. Halva jordens befolkning manlig. En förfärande stor grupp är mager.

 

Flera av de modeller jag träffat anser att varje tecknare ritar av sig själv, snarare än modellen. Modellen ser alltså fler likheter mellan teckningen och tecknaren, än mellan teckningen och sig själv. Fast en stackars modell blev så arg och ledsen över att alla tecknade henne som en väldigt rund kvinna att hon vägrade att komma mer.