artfool nr 4/2012             Hem

 

                                                                                                          

Repobjekt 1 sett uppifrån och ner.

                                                                                                              

Repobjekt 1 på utställning i Galleri Olika.

                                                                                           

Repobjekt 2 på utställning i Galleri Olika med en av mina tavlor intill. Till höger en närbild.

© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com

Rep ger omedelbart kraftfulla associationer, såväl vardagliga som dramatiska. Några av oss tänker på segelbåtar, sjöfart. Havet är öppet, horisonten vid. Knutarna blir då knopar. Andra ser våld, hängningar och avrättning. Mörkret brer ut sig, världen krymper och försvinner.

 

Gemensamt för sådana associationer är bindandet, sammanhållandet. Ibland är repet för hårt åtdraget, knoparna för svåra att lösa. Men rep kan också särskilja, hålla en grupp från en annan grupp, bli stängsel.

 

Rep är tågvirke med 8-25 mm diameter, alltså grövre än lina och tunnare än tross. Dimensionsområdena överlappar dock varandra, enligt Nationalencyklopedin. I de här båda objekten har jag använt rep med 10 mm diameter. Till Repobjekt 1 gick det åt en del brodergarn, medan jag fick användning för infärgad tarlatan (tunt styvt tyg) från en grafisk verkstad till Repobjekt 2. Det är viktigt för mig att repänden på golvet är prydligt rullad.

Att rep är något gammalt, något som människan tidigt behövde i dagligt liv, och därför utvecklade, framgår av att ordet ”rep” fanns redan i fornsvenskan, då troligen med betydelsen ”remsa”, ”strimla”, berättar den etymologiska ordboken. Lika gamla och lika oförändrade är orden ”snöre”, ”tråd”, ”tross” och ”lina”.

Detaljer på Repobjekt 1