artfool.se nr 3/2012

Knyta ryamatta: historia och terapi

Min senaste ryamatta. 175 x 90 cm. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com

                                                                                                                        

Det är inte modernt med ryamatta, än mindre att knyta ryamatta utan att väva bottnen själv. Annat var det på 50- och 60-talet då min farmor knöt jättelika ryor som vi släktingar fortfarande njuter av. Hon köpte material och mönster hos Svensk hemslöjd och knöt dem i sitt vardagsrum.

 

Materialet var dyrt, för garnet var ”persiskt”, kraftigt och, i vissa kvaliteer, glansigt. Att köpa en matta var dock ändå dyrare, men annorlunda blev det mot 70-talet då importen av billiga textilier av alla slag tog fart. Plötsligt kunde man köpa en färdig matta för hälften av vad materialet till en liknande matta skulle ha kostat. Så farmor slutade knyta ryamattor och jag fick garnrester och en liten botten att knyta min första matta på. Jag har fortfarande mattan nedanför min säng.

 

Jag har börjat knyta ryamatta igen, fast utifrån egna mönster. När jag visade en ryamatta på en utställning berättade många besökare hur deras släktingar under 70-talet fått knyta rya i sjukhusens terapiverkstäder. Många såg också en chans att bli av med halvfärdiga mattor, kassar med garnrester och oanvända bottnar. Så nu har jag ett enormt lager av ryagarn i 70-talets färger hemma: murriga bruna och brandgula, svartgrått, tveksamma jordfärger och gröna toner som inte kan skiljas från de grå garnerna. Av vitt, rosa, gult och knallrött har jag nästan inget. Tyvärr är det svårt att hitta kraftiga bottnar.

Lite historia om flossa och ryor

 

Ryor användes förr som sängtäcken och då med ullen nedåt. Först i början på 1900-talet började man lägga ryorna på golven. Tekniken för ryamattor, alltså att väva en botten och samtidigt föra in långa garnbitar (nockor) kallas ”flossa”. Flossavävnader användes i antikens Grekland och har återfunnits i danska bronsåldersgravar enligt Nationalencyklopedin (NE, 1991). NE menar att flossatekniken syftar till att få textilier att likna päls, men enligt historikern Barbara W. Tuchman i "A Distant Mirror. The calamitous 14th century" var päls och skinn mycket billigare än ullvaror i varje fall i Europa under medeltiden. Jag får inte ihop dessa båda påstående, men så jag är ingen historiker.

 

Min påbörjade ryamatta med mönstret liggande på bottnen. 160 cm x 80 cm.

   Hem