artfool.se  2/2012

  Hem

                                                  

                                                          

 

  

 

 

 

Innehållet i mina mediciner 2011 enligt bipacksedlarna: Acetylsalicylsyra, akaciagummi, allantoin, aluminiummagnesiumsilikat, bensetonklorid, butylhydroxytoluen, cetylalkohol,dimetikon, dipyridamol, estradiol (estradiolhemihydrat), etocylerat lanolin, fenetylalkohol, flytande lanolin, fruktossirap, gelatin, glyceroltriacetat, gul järnoxid (färgämne E172), hydroxipropylcellulosa, hypromellos, hypromellosftalat, isopropylmyristat, kalciumkarbonat, kandesartancilexetil, karmelloskalcium, kiseldioxid, krospovidon, laktosmonohydrat, lamotrigin, lågsubstituterad hydroxipropylcellulosa, magnesiumstearat, magrogol 6000, majsstärkelse, metakryl-metyl-metakrylatsampolymer, mikrokristallin cellulosa, minkolja, natriumstärkelse-glykolat (typ A), pivmecillinamhydroklorid, polyoxyetylenoleyleter, polyoxyetylenstearyleter, polysorbat 60, polysorbat 80, povidon, povidon K30, röd järnoxid, sackarin, sackarinnatrium, smakämne plommon, sorbinsyra, soribtanpolymer, stearinsyra, sterkuliagummi, svartvinbärsarom, talk, titandioxid (färgämne E171), triacetin, tungt magnesiumsubkarbonat, vatten, vinsyra. Så nu vet du vad jag drabbats av!

              © All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com

 

En ståtlig kalk associerar till ymnighetshorn, till att dricka livet. Mina kalkar handlar också om liv, men de är läkemedels-industrins kalkar, inte någon religions. Idag tycks många svenskar titta djupt i medicinbägarna. En strid flod av mediciner pressas ut via sjukvården. Och en ändå  stridare flod av pengar forsar in i läkemedelsföretagen.

 

Sedan vi tagit våra mediciner kissar vi ut överskottet så att mörtar och gäddor också medicinerar mot nedstämdhet och högt blodtryck.

 

Ormen har positiv laddning i medicinhistorien: grekernas läkedomsgud Asklepios har en stav som en orm slingrar sig kring. Enligt NE är det ormars förmåga att ömsa skinn som gjort dem till ”symboler för återfödelse och liv” (NE 1993). Den orm som slingrar sig kring min ena kalk är en giftorm som kan byta skepnad så att den tycks ofarlig.

Med varje medicin följer en bipacksedel som berättar hur vi ska ta medicinen, vad vi ska göra om vi glömmer eller tar för mycket, och som radar upp alla biverkningar som vi kan få om vi hör till de 1 på 1 000, eller 1 på 10 000 som är överkänsliga för något som finns i medicinen.

 

Jag har använt sådana bipacksedlar till de här kalkarna av papier-machê. Eftersom mediciner trots allt ger många av oss liv handlar inte allt i kalkarna om det negativa, men biverkningarna finns där som bottensats eller som något dolt i färgglatt karamellpapper.

 

Den turkosa kalken är 48 cm hög, den blå 20 cm och de båda övriga 42 cm höga.