artfool.se nr 2/2012

                                                                                                                                

  

Vad termen ”abstrakt måleri” ska beteckna diskuteras livligt; som abstrakt måleri betecknas allt från verk där motivet framstår tydligt men inte realistiskt, till verk där inget motiv förekommer, d.v.s. konkret konst. Jag finner det praktiskt att med abstrakt konst mena sådan som abstraherar från något, alltså rensar bort det som skymmer det väsentliga, vilket för målare oftast bara är det färg- eller formmässigt intressanta. De här målningarna är för mig inte abstrakta, utan icke föreställande. De har startat ur ingenting.

 

   Hem

 

                  

©  All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com

Att dessa målningar skulle se ut så här anade jag inte när jag började måla dem. De är inte planerade, det finns inga skisser och inga förklaringar till vare sig arbetsprocessen eller slutprodukten.

 

I något fall har målningen direkt fått sin form, i andra finns det otaliga lager av ratade målningar under. Jag vet inte varför en målning ibland skriker ”färdig!” efter en halvtimme medan det tar åratal att värka fram andra.

 

Alla dessa målningar är med akrylfärg på duk, ibland med linjeteckning av oljepastell. Den översta är cirka 140 cm lång, de övriga ungefär 80x60 cm.