artfool.se

 Hem

Jag gjorde fem nya målningar till årets konstvandring (2015) och har fått fason på en sjätte, som jag hållit på med länge. Det är tack vare långedprojektet som jag fått igång måleriet: med ett samhällsrelevant konstnärligt projekt som engagerar mig, går det att också måla tavlor bara för att det är kul.


De nya verken är mycket olika, men så blir det när jag arbetar. Tre har jag målat på masonitskivor kvarlämnade av mitt hus’ förra ägare som hade färg- och parfymaffär. De har provat kulörer på dessa skivor, eller torkat ur penslar, så de har redan (delvis) struktur och grundering. Jag målar på den platta sidan, för jag kompletterar akrylfärgen med oljepastellkritor och dessa ger punktrader i stället för sammanhängande linjer på den grängade baksidan. Skivorna är ungefär 74 x 57 cm, ibland med något hörn bortsågat eller avskavt.


Den största målningen (ca 100 x 140 cm på duk) menade flera av konstvandringens besökare visade en alpby, enligt någon sedan en lavin gått. Denna besökare såg dock hopp genom att det finns oskadade hus kvar.

Sedan förra sommaren värker en målning av en liten vik vid Baldersnäs fram. Denna första version ska vara strikt föreställande, som ett träningsprogram där jag tvingas arbeta i former, färgmöten och detaljrikedom som jag inte väljer naturligt. När den är klar ska jag måla en friare version.


Vad den sista av de nya målningarna föreställer vet jag inte. Men jag tycker om den. Den är målad med akryl på duk och mäter 105 x 53 cm.


© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com