artfool.se

 Hem

Jag har tvingats lära mig oväntade saker genom att åta mig att visa verk i USA: vad temporär export är, tullreglerna för konstverk, hur jag förväntas packa in verken, vad det kostar att skicka paket utomlands. Det är tur att jag är road av administration och regelverk, för det har säkert tagit ett par veckor sammanlagt att få iväg fyra tavlor.

Galleriet rekommenderar oändliga mängder bubbelplast, så jag köpte mig en rulle. Var jag ska ställa den vet jag inte. Även om det gick åt mycket så är rullen fortfarande tjock. De avråder från att packa med kuddar, kläder och frigolitpullor.


Det gick också åt mycket tejp, trots att jag inte täckte varje millimeter som galleriet verkar tillråda. Båda rullarna var lika tjocka innan jag började.

Eftersom jag ska ställa ut på Agora Gallery i New York har jag försökt packa så som de visar i en film. Det var inte lätt för ingen firma kunde sälja mig en kartong i lämplig storlek, trots att mina tavlor inte är särskilt stora. Så jag fick köpa mellanlägg av kartong och vika själv.

"Export" är när man skickar saker utanför EU. Fördelen med export är att man inte behöver grubbla över momsen, men å andra sidan måste lägga tid på tullen. Som tur är hjälper transportfirmorna en med detta - alla jag ringt har varit förtjusande tålmodiga.


När man skickar till en utställning är det temporär export, eftersom man inte vet om verken säljs; man får kanske tillbaka dem och då måste man ha försändelsens ID-nummer, annars måste man betala tull på sina egna verk. För temporär export kan man inte skriva en riktig faktura till galleriet, utan en proforma, d.v.s. en låtsasfaktura. För att kunna göra det måste man gå in på tullverkets webbplats för att få ut koden för temporär export av målningar man gjort själv: 9701.10.000. Proforman ska man skicka i fyra exemplar med paketet tillsammans med ett detaljerat intyg att man gjort sina verk själv, hur de ser ut (foto), material, storlek, pris.


Dessutom vill transportfirman veta vad varje enskilt verk väger, och vad paketet väger. Jag hoppas att min badrumsvåg väger riktigt. Kostnaden hänger samman med vikten, fast inte för så lätta och skrymmande saker som målningar i fem lager bubbelplast. Då är det volymen som gäller. För mitt femkilospaket får jag betala lika mycket som för ett mindre 25-kilospaket, närmare 4 000 kronor. Och det är bara transporten dit. Jag kanske måste betala för att få tillbaka dem också.


Det finns billigare och långsammare transportsätt, men det upptäckte jag alldeles för sent. Ändå tog jag redan för flera månader sedan itu med den här transporten.


Efteråt: Jodå, jag fick betala för transporten tillbaka av målningarna. Till detta kom oväntade räkningar på 300 - 400 kronor från såväl den amerikanska tullen som den svenska tullen.

© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com