artfool.se nr 3/2013       

Förut                      Numera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com

 

- Har ni satt sorgkant på hållplatsen? frågar passagerare när de ser att överdelen på Västtrafiks väderskydd blivit svarta i stället för vita.

 

Nu är det inte överdelen svart, utan mörkbrun enligt en man som vet, nämligen Ulf Johansson på Riksbyggens hållplatsservice i Uddevalla. Att han fått försvara sorgkanten många gånger märks direkt när jag ställer mina frågor om färgbytet: ”Det är inte bara dåligt med den nya laminaten för den är mycket, mycket billigare än den gamla, vita.”

 

Västtrafik har enligt verksamhetsplanen för 2011-2013 5 750 hållplatser med väderskydd, alltså hållplatser med en busskur. Alla dessa har de senaste åren fått mörk överdel i stället för vit. Ingen bussförare jag frågat har vetat varför; de flesta har inte ens märkt förändringen. Men jag har funderat över skälet till färgbytet och kostnaderna för det. Ulf Johansson vet inte varför, bara att han fått i uppdrag att byta. Och han vet inte varför överdelen är just mörkbrun, och inte exempelvis blå som Västtrafiks dekorfärg, eller vem som fattar sådana beslut. 

 

Västtrafiks hjälpsamme pressinformatör Jens Holmberg har emellertid hjälpt mig ett utförligare svar från den beslutande ”infraavdelningen”:

”1. Ljus text på mörk bakgrund har bättre kontrast vilket underlättar för synsvaga att se vad det står.

2. En mörk skiva drar inte åt sig algpåväxt lika mycket som en ljus.

3. Klottrare gillar inte att klottra på mörka bakgrunder.

 

Under de senaste året har vi (Västtrafik) bytt ut de vita laminaten när de har blivit slitna eller förstörda på något annat sätt.”

 

Sådana argument accepterar jag, fast nog hade blått varit snyggare.

 

  Hem