artfool.se nr 3/2013                                     

Fotoprojektet Busshållplats 2009/10

 

Klockan är 6.10 den 26 juli 2009 och det är vardagsmorgon. Rose-Marie Nordqvist ska till arbetet i Bengtsfors och är alltid den som är först till hållplatsen. Oftast kom även jag tidigt, särskilt när jag höll på med detta projekt, som bestod i att ta foton varje morgon jag skulle resa, och att ta dem från samma ställe tvärs över gatan. Jag började fotografera i juli 2009 medan morgnarna var ljusa, och höll på i ett läsår. 2 augusti hade fler börjat att resa likt Ralph Zackrisson som arbetade i Uddevalla. Kristina Johannesson och Isa Ahlberg ska nog till kommunens centrum Bengtsfors. Det blir fuktigare om morgnarna.

      

15 augusti 2009: Oväntat morgonbekymmer! Jag får springa nästan en kilometer med allt mitt bagage. Bussen kan inte köra in till vår hållplats därför att vägen ska läggas om.

 

Tre regelbundna resenärer, Rose-Marie, Annethe Andersson och Birgitta Sundell, väntar i septembers mörker, men ännu är det inte kallt. Annette har sommarkläder medan Birgitta har börjat med ficklampa för att inte bli påkörd. Hon roar sig sedan hela vintern med att lysa rakt in i min kamera.

 

Det är inga vakna i hyreshusen bakom busskuren 6.10 i början av oktober 2009, men utebelysningen på IOGT-logen skapar gula punkter till vänster. Huset är inte loge längre, utan byggdes om till bostad för ensamkommande flyktingbarn. Fast dessa har nu flyttats till annan ort.

    

24 oktober: Utan blixt syns bara några lampor från fönstren i husen bakom hållplatsen. Med blixt och Birgittas ficklampa syns i alla fall kuren och de väntade. 

  

11 november ger rörelseoskärpa fyrverkeristämning: glatt men inte verklighetstroget. Det är alla adventsstjärnor och julljusstakar som ger eldsfärg 27 november 2009.

   

Denna vinter hade vi en halv meter snö i Dals Långed. De som skottar bryr sig inte om busspassagerare, bara om bilister. 19 december har Rose-Marie fått stampa upp en gång in i kuren. Det är mer ihoptrampat i januari. Den 17 januari 2010 har någon dumpat en stol i snödrivan.                              

          

13 februari: sandmodd på vägen men ändå halt på trottoarerna. 14 mars snöar det.

 

18 maj: Mina väskor står på bänken som vanligt. 25 maj: Äntligen en bild med solsken!

 

© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com

  Hem