artfool nr 4/2014

Dessa tre grafiska blad var inte planerade som samlingsverk, utan är resultaten av flera experiment: 1. att komma igång med en grafisk teknik som bygger på fotopolymerplåt,

2. att vara sparsam med plåten och spara arbete – jag måste köpa en hel plåt varje gång, och därför lade jag många utgångsbilder tänkta som separata blad, på samma plåt,

3. att undersöka hur jag kan få in mina texter i mina bilder.

Att göra grafiska blad med hjälp av ljuskänsliga plåtar är enkelt och inte särskilt kladdigt; enligt tillverkarna av plåten är processen miljövänlig. Utgångspunkten är en bild på en genomskinligt material. Det kan vara vad som helst: ristningar i en glasbit, utskrifter på OH-film, tuschteckningar på något genomskinligt. Jag har använt såväl fotografier, som texter och teckningar. Om originalet varit i färg har jag låtit datorn göra om det till gråtoner eller svartvitt.

Plastfilmen lägger man ovanpå den ljuskänsliga plåten i ett skåp där filmen och plåten belyses under vacuum. I en extra belysningsomgång lägger man på ett raster. Sedan framkallar man plåten i ljummet vatten, sköljer och torkar den, samt härdar den i ljusskåpet. Därefter är det bara att trycka som vanligt i djuptryckspress.

De senaste veckorna har jag gjort sex blad med varierande innehåll och haft väldigt roligt. Avsikten inte var att göra stora blad utan att klippa isär delarna, men jag har tryckt en liten upplaga av varje hel plåt innan jag började klippa. Nu återstår att göra det bästa av delarna, vilket inte blir så lätt som jag trott. 

 

Alla blad är 35x64, utom det i mitten som är 35x52 cm.

 

© All rights reserved. Artfool & Lena Adamina Waldau. Info: artfool@telia.com

 

  Hem